Hip & Handig: knutselen met oud papier

Jelina-Magazine-Mint-DIY-creatief-knutselen-zwaan-irisvouwen-papier-resultaat

Als je papier in huis hebt, dan heb je vast stukjes waarvan je niet weet wat je er mee moet doen. Weggooien? Nee! Ik geef je een idee waar je ze een goede bestemming mee kunt geven: irisvouwen.

Wat heb je nodig:

  • Restjes papier (gekleurd, cadeaupapier, decoratief papier, origamipapier, tissuepapier)
  • Uitgeprint werkpatroon (zeshoek, vierkant, ovaal of driehoek)
  • Sjabloon
  • Stevig karton of kaart
  • Lijm
  • Schaar
  • En tijd!

Hoe doe je het?

Als je dit allemaal in huis hebt, kun je beginnen.

Stap 1: Begin met het maken van een sjabloon. In de winkel kun je kaarten met sjabloon kopen, dan ben je snel kaar. Je kunt er ook voor kiezen om het zelf te maken. Dit kan door een simpele vorm te kiezen. Een ballon voor een verjaardag bijvoorbeeld? Knip de binnenkant van de vorm eruit zodat er een ‘gat’ midden in het karton ontstaat. In een makkelijk kleurboek staan ook veel afbeeldingen die je kunt gebruiken. Daarnaast is er natuurlijk internet, dat vol staat met voorbeelden.

Jelina-Magazine-Mint-DIY-creatief-knutselen-zwaan-irisvouwen-papier-kleursorteren

Stap 1 en 2

Gelukt? Mooi, dan kunnen we verder.

Stap 2: Nu komen de restpapiertjes uit de kast. Kies voor dun papier en lange repen, dat geeft het mooiste resultaat. Kies daarnaast voor patronen en kleuren papier die bij elkaar passen. Je wilt dat het er kloppend uit komt te zien. Door stukjes papier op tafel te leggen, krijg je alvast een klein idee hoe het er uiteindelijk uit komt te zien. Dat is wel fijn als je niet van verrassingen houd.

Stap 3: Leg jouw gekozen sjabloon over het patroon, verschuif het een beetje tot je een positie hebt gevonden die je mooi vind. De iris hoeft dus niet per se in het midden te zitten.

Stap 3

Stap 3

Stap 4: Vouw de langste kant dubbel met een scherpe vouwlijn zodat er repen ontstaan.

Stap 5: Lijm de randen van de sjabloon in (op het karton).

Stap 4 en 5

Stap 4 en 5

Stap 6: Werk nu van buiten naar binnen. Leg de reepjes met de vouwlijn naar binnen op de gemaakte lijmrand en werk met de klok mee naar binnen. Je werkt als het ware als een draaikolk van buiten tot het putje in cirkels.

Als je een rondje hebt gelegd, lijm je weer de randen in. Nu niet op het karton maar op de papierrepen. Let er op dat je de lijm ‘altijd blijft zien’. Als je op deze manier werkt zie je straks geen lijm als je het werk omdraait.

Stap 6 en 7

Stap 6 en 7

Stap 7: Op het einde kom je bij de ‘iris’. Hiervoor is het leuk om een contrasterende kleur of een opvallende kleur te kiezen. Dat trekt de aandacht en geeft een speels effect aan je werk.

Knip op het laatst het uitstekende papier weg

Knip op het laatst het uitstekende papier weg

 Nog een paar tips die ik je mee wil geven voor meer werkplezier:

Je kunt er voor kiezen…

  • … om het patroon te nummeren. Zodoende raak je niet verward tijdens het werken welke reep aan de beurt is om geplakt te worden. Dit geldt vooral als je een grillige sjabloon hebt (bijvoorbeeld een diervorm) of als je iris niet in het midden van je sjabloon is;
  • … om geen kaart te maken, maar een klein schilderijtje. Hiervoor heb je een passende lijst nodig, maar een passe-partout om het af te werken is bij dit werk ook geschikt. Vaak kun je die wel goedkoop vinden bij de kringloop om de hoek. Plak aan de achterkant rondom je werk (bij het niet dikke gedeelte) wat repen karton. Hierdoor vermijd je een rimpeling in je werk in de lijst;
  • … om te spelen met het aantal kleuren: zeshoek (6 kleuren + iris), vierkant (3 kleuren + iris), ovaal (4 kleuren + iris), driehoek (3 kleuren + iris). Niet zo veel kleuren? Geen probleem, je kan zelfs alleen wit printpapier gebruiken voor een statige zwaan. De vouwlijnen creëren immers een schaduw en als je netjes werk is dat alleen al een aandachtrekker voor het oog.

 Is het gelukt? Heb je een eindresultaat naar je zin? Ik hoop bovenal dat je veel plezier hebt gehad tijdens het maken en bekijken van de bewaarde restpapiertjes.

Comments

comments


Jelina Dam

Over

Jelina houdt er van om met mensen en met kunst bezig te zijn. Het liefst tegelijk. Ze is beeldend therapeut. Na haar studie is ze samen met haar man verhuisd van Zuid-Limburg naar Overijssel. Voor Mint schrijft ze hoe jouw creativiteit ‘goed uit de verf komt’. Geduld is een schone zaak en vieze vingers zijn beiden nodig tijdens creatieve uitspattingen. Lets do this!


'Hip & Handig: knutselen met oud papier' heeft nog geen reacties

Reageer als eerste!

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Copyright magazine Mint, 2015.