Maak zelf kefir, de drank der honderdjarigen

magazine-mint-kefir-food-diy

Een gezond drankje dat goedkoop is, dat je zelf kunt maken en dat ook nog eens goed voor je is? Dat is kefir. Ken je die flesjes Yakult nog waar vroeger reclame voor werd gemaakt? Er zouden goede bacteriën inzitten en rechtsdraaiende melkzuren en je deed je gezondheid er een goede dienst mee en… het was nogal duur.

In tegenstelling tot kefir, dat ook een gezonde, want gefermenteerde zuiveldrank is. De fris-zure smaak lijkt op die van karnemelk, maar het is milder en romiger. Maar wat maakt het dan gezond? Er zitten goede bacterieculturen in en rechtsdraaiende melkzuren. En het is dus veel goedkoper dan flesjes uit de supermarkt of reformwinkel, want je kunt het zelf maken. En dan zitten er dus ook geen gekke toevoegingen in!

Er bestaan twee soorten: melkkefir en waterkefir. Die laatste heb ik nog niet uitgeprobeerd en die lijkt me bewerkelijker dan de eerste. En zoals ik je nu ga vertellen, is melkkefir supermakkelijk zelf te maken!

Alcohol

Kefir bevat probiotica en verder veel verschillende vitaminen en mineralen. De natuurlijke gisten en levende culturen verbeteren de vertering van lactose, want door het fermentatieproces zetten de bacteriën de lactose om in zuur en een kleine hoeveelheid alcohol. Wat? Ja, in een zelfgemaakt kefirdrankje zit tussen de 0,2 tot 2 procent alcohol! Niet genoeg om de weg van kwijt te raken, hoor.

De drank der honderdjarigen

Oorspronkelijk komt kefir uit de Kaukasus en volgens de mythe daar wordt het de ‘drank der honderdjarigen’ genoemd. De Osseten, die duizenden jaren geleden in de Kaukasus, vlak bij de grens met Georgië leefden, stonden bekend om hun gezondheid en de leeftijden die ze bereikten. Na eeuwen hun geheim bewaard te hebben werd het in de negentiende eeuw bekend bij het grote publiek: kefir, hun dagelijkse bron van vitaliteit.

Doe het zelf

Wat je nodig hebt is een pak ongekoelde, houdbare melk (een liter dus, maar minder kan ook) en een zakje kefirpoeder. Die kun je online kopen, onder andere bij kefir.nl. Met één zakje kun je vier tot zes weken vooruit. Verder heb je een plastic of glazen weckfles of kan nodig. En een plastic lepel om te roeren. Geen ijzeren, want kefir kan niet tegen ijzer. In de zakjes zit ook een soort suiker, zag ik en eerst dacht ik: daar wordt het meteen een stuk ongezonder van, maar het blijkt dat kefir op suikers leeft en dat na de eerste bereiding de suiker helemaal verdwenen is! Dan leeft de kefir verder op lactose, oftewel melksuiker.

Effe rekenen

Wat je moet doen is dit:

  • Los het zakje kefirpoeder op in de melk, dit kan direct in het literpak (alleen handig als er een dop op zit) of in een weckfles of kan. Let erop dat de melk ongekoeld is, want zodra kefir gekoeld wordt, stopt de werking
  • Laat vervolgens de melk 24 uur op kamertemperatuur staan. Bij de allereerste bereiding met nieuwe poeder is dat 48 uur omdat het poeder opgestart moet worden en daarna voor elke bereiding 24 uur. Na 24 (of dus 48) uur is de kefir klaar om te drinken. Voordat je alles opdrinkt of het in de koelkast zet om te bewaren, moet je er minstens 3 eetlepels afnemen
  • Met deze kefir kun je een nieuwe liter kefir bereiden door het te mengen en weer 24 uur te laten staan. Zo kun je een tijd doorgaan, door steeds wat ‘oude’ kefir door te geven aan nieuwe melk en het te mengen.

Na bereiding is het 48 tot 72 uur houdbaar in de koelkast. Zet het wel koel, anders fermenteert het gewoon door!

Als je niet meteen een nieuw pak melk bij de hand hebt, zoals ik een paar keer had, dan geeft dat helemaal niet. Haal dan minimaal 3 eetlepels kefir uit het pak of de weckfles en laat dat in een glazen of plastic bakje met deksel wachten. De rest zet je in de koelkast of je drinkt het op. Ga wel binnen 24 tot 72 uur verder met de kefir die je achter hebt gehouden.

Kefirsmoothie

Het is ook lekker om de kefir in een blender te mixen met vruchten, zoals bosbessen, banaan of aardbei. Of je eigen lievelingsfruit. Je kunt ook los fruit in een glas kefir doen, of siroop. Of maak een tropisch drankje door ananas, kokosrasp en honing of Stevia te mixen met ijsklontjes!

Is kefir een echte aanrader? Ik vind van wel. Je moet er steeds aan denken, maar als je het in het zicht zet, scheelt het al een hoop. En dan heb je steeds een gezond drankje in je koelkast staan! Als het niet al meteen allemaal op gaat… Maar dan hoef je maar 24 uur te wachten op de volgende lichting!

Comments

comments


Magazine Mint

Over

Magazine Mint brengt no-nonsense verhalen van en over vrouwelijke twintigers en wil inspireren voor een leven dat er toe doet. Een stoer en actueel magazine voor zoekende, genietende en ontdekkende vrouwen die bewust willen leven.


'Maak zelf kefir, de drank der honderdjarigen' have 1 comment

  1. 12/06/2018 @ 07:02 EllCage

    Daily Propecia cialis 5mg buy accutane forum Propecia Sterility Rezeptfreies Viagra Kaufen

    Geef een reactie


Reageren?

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Copyright magazine Mint, 2015.